Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kalácsfelfújt mandulával és aszalt szilvával
  2013-10-19 01:01:16, szombat
 
   
  Kalácsfelfújt mandulával és aszalt szilvával

A kalács egyike azoknak a kelt tésztáknak, amelyek új életre kelhetnek akkor is, ha már elmúltak az ünnepek, és kissé szikkadt formában kínálja magát a feldolgozásra. Nem is volt kérdés, hogy jó volna egy kellemes, mégis izgalmas házi desszertben újabb dimenzióit is életre kelteni.




A jó húsvéti kalács nem csupán frissen, de átalakítva is remek!

A tepsiben sült finomságok számomra hozzátartoznak az otthonos hangulathoz, mindig lehet kicsit falatozni a tepsi széléről, lecsippenteni a ropogósra sült falatokat. A felfújt típusú ételek esetében pedig helyből mindenki akkora porciót szed a tányérjára, amekkora csak jólesik.




Egy tepsi kalácsfelfújt könnyű főfogás vagy desszert is lehet

A viszonylag semleges ízesítésű fonott kalácsból akár sós, akár édes felfújt is készülhet, lehet köret, lehet desszert vagy leves mellé könnyű főfogás. Ezúttal egy gazdag, felül ropogós, alul krémes és puha desszert mellett voksoltam, amiben mind a klasszikus vajas kalács előnyei, mind a felfújtakra jellemző édes, vaníliás ízek érvényesülnek. Ennél azonban kicsit izgalmasabb ízkombinációt szerettem volna életre kelteni a tepsiben, így még néhány összetevő belekerült a húsvét utáni maradék-felhasználási akcióból kerekedett ínycsiklandó felfújtba.

Rumos szilvás kalácsfelfújt




Ropogós, krémes és ízekben gazdag minden falat

Hozzávalók 4 személyre:
25-30 dkg szikkadt kalács
10 dkg puha, magozott aszalt szilva
10 dkg őrölt mandula (dióval, mogyoróval is helyettesíthető)
10 dkg vaníliás porcukor + 1 evőkanál
1 evőkanál barna nádcukor
5 dkg vaj
4 dl tejszín (15 %-os főzőtejszín)
1 db egész tojás (L-es méret)
½ dl fehérrum

Elkészítés: A szilvát 1 órára ½ dl rumba áztattam. A kalácsot 1 cm vastagon felszeleteltem, majd a szeletekből nagyjából 4 cm hosszú csíkokat vágtam.
A mandulát 5 dkg cukorral elkevertem.
A tejszínt 5 dkg porcukorral és 3 dkg vajjal kissé meglangyosítottam, majd hozzákevertem az egész tojást. A szilvákat lecsepegtettem, a rumot belekevertem a tejszínes mártásba.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Egy kerámiatepsit kissé kivajaztam, az aljára terítettem a kalács felét, meghintettem az aszalt szilvával, majd megszórtam a mandula felével, meglocsoltam a tejszínes-rumos mártás felével. Az egészre még egy réteg kalácsot halmoztam, meglocsoltam a maradék mártással, meghintettem a mandula maradék részével, egy kevés porcukorral. A 2 dkg vajat felkockáztam, rászórtam a kalácsszeletek tetejére, végül 1 evőkanál barnacukorral hintettem meg a felfújtat.




Még egy kis barnacukor, és indulhat a sütőbe!

20-25 perc alatt megsütöttem, majd 2 percre betettem a grill alá, hogy a cukorréteg is karamellizálódjon.
Az aranyszínű felfújtat azon melegében tálaltam. Aki fokozni akarja az élvezeteket tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot is kínálhat mellé.

A felül ropogósra sült kalácsréteg alatt krémesen puha, aromás és ínycsiklandó, rumos szilvákkal gazdagon tarkított, krémesen puha desszert persze nem csupán azon melegében, de langyosan vagy hidegen is remek.




Melegen, hidegen egyaránt ellenállhatatlan

A mandula, a vanília, az aszalt szilva és a rum aromái minden falatot tökéletessé tesznek. Ismét bizonyossá vált, hogy aligha történhetne jobb dolog a már kissé szikkadt, de még mindig remek alapanyagként működő kalácsmaradékkal.

Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
1 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Címkék: kalácsmaradékkal, ellenállhatatlan, helyettesíthető, előmelegítettem, hozzátartoznak, lecsepegtettem, kalácsszeletek, felszeleteltem, barnacukorral, feldolgozásra, kerámiatepsit, érvényesülnek, hozzákevertem, alapanyagként, lecsippenteni, kalácsfelfújt, felhasználási, ízkombinációt, meglocsoltam, meghintettem, felkockáztam, tejszínhabot, ínycsiklandó, belekevertem, tökéletessé, izgalmasabb, desszertben, főzőtejszín, felfújtakra, hangulathoz, kalácsréteg, élvezeteket, megsütöttem, szeletekből, mindmegette, történhetne, kalács egyike, kelt tésztáknak, tepsiben sült, otthonos hangulathoz, tepsi széléről, ropogósra sült, felfújt típusú, tepsi kalácsfelfújt, viszonylag semleges, klasszikus vajas, felfújtakra jellemző, húsvét utáni, szeletekből nagyjából, egész tojást, szilvákat lecsepegtettem, rumot belekevertem, Habliliom Könnyed Konyhája,
kozma anna lidia (#1)   2013-10-19 01:11:32

























Tokaji Márton

Suhan az ősz





Fáknak levelei rozsdabarna, sárga,

De néhol vörösbe hajlik át az árnya.

Erdei utakon széllel együtt futnak,

Őszi hangulatban szinte kavarognak.

A Nap enyhe sugara simítja a tájat,

Öleli csókolja a gyönyörű fákat.

Két évszakon át lombjait csodálta,

Úgy érzi itt hagyják és most ő lesz árva.

Már minden hiába megjött az elmúlás,

Kikeletkor lesz majd csak megújulás.

Addig eső könnye hullik majd a tájra,

A fák alszanak a tavaszra várva.

































DRÁGA BARÁTNŐM SZERETETTEL KÍVÁNOK SZÉP HÉTVÉGÉT,KELLEMES VASÁRNAPOT PUSZI ANNUSKA!!
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Esti kép  Akarat  Soha ne kedvezz...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Adakozás  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png telefon  Facebookon kaptam  Erdőn  Adakozás  A Megváltó szolgálatában  Soha ne kedvezz...  Nem méltó hozzád  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  képre írva  Lóhere  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  képre írva  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Irgalom és ítélet  Akarat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Egy hatékony szolga  Png csokor  Tanuld meg ezt a versemet  Akarat  Mai harmónia kártyám  Őrizkednünk kell...  Örülök, hogy látlak!  s immár én is felragyogva, ért...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Fekete-erdő desszert  Akik bántanak téged  Régi emberek, akikre máig büsz...  Alvó cicák  Ágai Ágnes – Csendélet  Radikális szeretet  Sokan azt tartják  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Még csak most kezdődik a nap  210 éve született a SZÓZAT meg...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Ágai Ágnes – Csendélet  Png csokor  Fehér virág  Egy lelki imádság  Akarat  A sors  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Idő  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Örülök, hogy látlak!  George Byron - Ahogy itt jár -...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nem számIt 
Bejegyzés Címkék
kalács egyike, kelt tésztáknak, tepsiben sült, otthonos hangulathoz, tepsi széléről, ropogósra sült, felfújt típusú, tepsi kalácsfelfújt, viszonylag semleges, klasszikus vajas, felfújtakra jellemző, húsvét utáni, szeletekből nagyjából, egész tojást, szilvákat lecsepegtettem, rumot belekevertem, tejszínes mártásba, kerámiatepsit kissé, aljára terítettem, kalács felét, aszalt szilvával, mandula felével, tejszínes-rumos mártás, réteg kalácsot, maradék mártással, mandula maradék, kevés porcukorral, kalácsszeletek tetejére, aranyszínű felfújtat, élvezeteket tejszínhabot, felül ropogósra, aszalt szilva, kalácsmaradékkal, ellenállhatatlan, helyettesíthető, előmelegítettem, hozzátartoznak, lecsepegtettem, kalácsszeletek, felszeleteltem, barnacukorral, feldolgozásra, kerámiatepsit, érvényesülnek, hozzákevertem, alapanyagként, lecsippenteni, kalácsfelfújt, felhasználási, ízkombinációt, meglocsoltam, meghintettem, felkockáztam, tejszínhabot, ínycsiklandó, belekevertem, tökéletessé, izgalmasabb, desszertben, főzőtejszín, felfújtakra, hangulathoz, kalácsréteg, élvezeteket, megsütöttem, szeletekből, mindmegette, történhetne, porcukorral, viszonylag, elkevertem, kivajaztam, finomságok, cukorréteg, tésztáknak, tányérjára, kerekedett, mandulával, megszórtam, hozzávalók, elkészítés, mogyoróval, terítettem, aranyszínű, bizonyossá, szilvákkal, barnacukor, belekerült, dimenzióit, átalakítva, klasszikus, személyre, összetevő, szilvával, habliliom, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1887
  • e Hét: 16759
  • e Hónap: 30664
  • e Év: 160371
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.